
2024 AGLL TOURNAMENT OF CHAMPIONS (TOC) ROOKIE RULES

GUIDELINES

COIN FLIP: Be at the field site at least one hour prior to game time. A league official (or the
umpire-in-chief for that game) will flip a coin in the presence of the two opposing managers (or
their representative) to determine Home Team and dugouts. If the manager is not present and has
not designated a representative, a representative will be selected by the league official.

DUGOUTS: The winner of the flip will choose Home or Visitors. Home team will have the first
base dugout and Visitors will have the third base dugout.

PLAYER REFRESHMENTS: Only water/sports drinks will be permitted in the dugout during
the game. Seeds, food or soda is not permitted in the dugouts. No gum chewing while on the
field of play, which includes batting, running, base coaching or playing any position on the field.

TEAM ANNOUNCEMENT: Announcements regarding decorum during the game will be
made prior to the start of the game, including:

“During this game, I’d like to ask the parents and fans to please allow the game to
stay on the field. Let’s make it a positive experience for everyone. Anyone making
comments about the game in a negative way from the stands, coaching or instructing the
players, yelling, or questioning an umpire’s call, will be asked to leave the facility. There is
yellow caution tape surrounding the field: please remain at least two feet back from this
line. Spectators may not communicate (verbally or electronically) with players or coaches
during the game. If you need to get a drink to a player, please ask the Tournament Site
Director to deliver. Again, let’s make this a positive game and let the kids have fun. Thank
You!”

PLEDGES: The Pledge of Allegiance, the Little League Pledge and the Parent Pledge shall
be recited prior to each game. Each team will stand on their respective base line during these
opening ceremonies.

SPECIAL TOC RULES

PREAMBLE: All regular season rules are in effect unless specified otherwise below. The
following rules shall prevail in the event of a conflict.

INELIGIBLE PLAYERS: Players cannot be borrowed from another team within the player’s
league for any portion of the game, including, but not limited to borrowing the opposing team’s
catcher to warm up a pitcher.

1 of 4 rev. 4/27/2024



PENALTY: Any TOC team ruled to have ineligible player(s) will forfeit the game and the
ineligible player(s) will be removed from the tournament. All officials–including coaches and
managers–shall do everything in their power to prevent protest.

PROTESTS: If a manager wishes to file a protest he/she will do so with the Umpire in Chief for
that game. The game stops while the protest is resolved. If not resolved to the protesting
manager’s satisfaction, he/she may take the protest to the Tournament Site Director. If any
protest is not brought before the next pitch. No game will continue once a protest is lodged,
until the protest has been ruled on either to the protesting manager’s satisfaction or the
Tournament Site Director has issued a final ruling. If the Tournament Site Director feels there is
a conflict of interest they can call an AGLL board member to make the final ruling.

MANDATORY PLAY RULE (MPR): Continuous Batting Order (CBO) shall be in effect (all
divisions) (see LL Rule 4.04). Each player shall play at least twelve defensive outs every
regulation game (see LL Rule 4.10 and 4.11) with two innings, (six outs) to be played in the
infield.

NOTES:
1) The twelve defensive outs requirement of the MPR does not need to be consecutive,

although we encourage managers to ensure they are consecutive because it is easier to
verify.

2) MPR violations shall not be grounds for a protest.
3) Players failing to meet the defensive MPR shall start the next physically played game and

meet the MPR for the previous game and that game.
4) Managers failing to meet the MPR for any regulation game will be suspended one game

for the first offense and two for the second.
5) If the MPR is not met in the final game of the tournament, that game will be forfeited.
6) A game which ends early due to Ten Run Rule (4.10(e)) is a regulation game and is not

grounds for failure to meet the MPR.
7) A game ending before a team can play 18 total outs defensive outs is not grounds for

failure to meet the MPR.

DEFENSIVE SUBSTITUTIONS: All defensive changes must be reported to the plate umpire
until all players have played their twelve defensive outs. Pitcher and catcher changes shall be
specified; all others will be noted as “in” (i.e., coming in to the playing field) or “out” (i.e., going
to the bench). Unreported changes may result in the players’ failure to meet MPR, which may
result in the suspension of the manager.

4-RUN RULE (Rookies ONLY):We will be using a 4-run per inning limit in Rookies. The
inning will end when the fourth run is scored, the third out is made, or the team bats through the
lineup. If an inning has ended early due to the 4-run rule all defensive players will receive credit
for 3 out towards MPR.

EXCEPTION: all runs that are driven in by an over-the-fence home run will count. The
sixth inning will not have any run limitations, however three outs or batting once through the
entire lineup will end that teams at-bat.

TEN RUN RULE 4.10(e): If after four innings, or three and one-half innings if the home team
is ahead, one team has a lead of 10 runs or more, the manager of the team with the least runs
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shall concede the victory to the opponent. NOTE: (1) If the visiting team has a lead of ten (10)
runs or more, the home team must bat in its half of the inning.

REGULATION GAME: If a game ends early due to weather or darkness the score will revert to
the last inning of a regulation game (see LL Rule 4.10 and 4.11). There will be a one hour and 45
minute time limit for the Rookies divsions). Tie games are not allowed (all divisions). Additional
innings will be played as needed to determine a winner (see LL Rule 4.10(b) and 4.12).

BATTING ORDER: All players present shall be listed by last name and first name on the
line-up form and in batting order. If the current batter can’t continue the previous player in the
batting order not on base will assume the count. If a runner needs to be replaced the previous
batter not on base will take that runner’s place. If a player leaves due to injury or any other
reason his/her position in the line-up will be skipped without penalty.

OVER-THROWS:When a player over-throws a base the players can advance at his own peril.
The Player is only allowed to advance one base. It is a live ball and any runners on base can be
thrown out. ie if the shortstop fields a ball and over-throws first he can throw out a runner from
3rd going home. No base runner can advance on a pass ball.

4TH COACH: You are allowed a 4th coach in the dugout. This is because you have a coach
putting the pitches in the pitching machine. At all times you have kids in the dugout you have to
have a coach/parent in the dugout. If you do not have enough cleared volunteers you may have
to have a kid coach a base.

DUGOUT LINE: There will be a painted line extending from the edge of the dugout up the
foul line. This line is to keep the coaches in the dugout area when they are on defense. If a
coach leaves the area he may be ejected from the game.

CATCHER: At no time is a coach allowed to help his catcher field his position. On defense all
coaches should be in the dugout area during the game. A team must have a catcher at all times

EJECTIONS: If a manager/coach is ejected from a game he will not be able to be replaced by
anyone.

PITCHER: The player playing the pitcher position must be in the immediate area of the
pitching machine when the pitched ball reaches the batter. Once the ball is hit the batter the
pitcher the pitcher can do anything an infielder can do.

PITCHING MACHINE: Each player gets five pitches unless they foul off the fifth pitch or
beyond.

CALL OF GAME: AGLL Junior Umpire program will be used to the call the game from the
bases. A Coach will run the pitching machine. Site Director will oversee

SITE DIRECTOR: A Site Director is required to insure that safety code is being followed,
making sure little league rules are being followed, crowd control and additional items outlined in
“Responsibilities of Tournament Site Director.”

SCOREKEEPER: Home team provides the Official Scorekeeper. This person should be
available 30 minutes before the scheduled start of the game- the Site Director is not responsible
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for finding them- remind your manager he is responsible to know who it is for your team for
each game.
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